2024. május 18. Szombat - Erik, Alexandra, Szandra

Gyuri rövid története...

Gyuri Budakeszin élő, 23 éves egyetemista fiú múlt év októberében egyik napon arra ébredt, hogy nagyon rosszul érzi magát, minden végtagja fáj és a kezén és lábán furcsa foltok kezdenek megjelenni. Azonnal kórházba került. Fájdalmai erősödtek, a foltok egyre kiterjedtebbek, sötétebbek lettek. Még aznap diagnosztizálták nála a C típusú Meningococcális meningitis-t (agyhártyagyulladást) és az ennek folytán kialakuló szeptikus sokkot és véralvadási zavart, amelynek következtében a végtagok hajszálereiben megalvadt a vér és szövetelhalás indult el. Azonnal átszállították Szent László Kórház Intenzív Osztályára, ahol napokon keresztül küzdöttek az életéért. A küzdelem – hála az orvosoknak és minden ott dolgozónak - szerencsére sikeresen végződött, Gyuri túlélte a fertőzést és a sokkos állapotot, de rettenetes árat kellett fizetnie érte.

A mesterséges altatásból arra ébredt, hogy mindkét kezén és lábán elfeketedtek, mumifikálódtak az ujjak, karjait, lábait és hátát is nagy kiterjedésű elhalt területek borítják. A következő napokban a Szent István Kórház Égési és Plasztikai Sebészeti Osztályára került. Nagyjából másfél hónapon keresztül, néha két-három naponként végeztek rajta műtéteket, amelyek során amputálták az elhalt végtagokat, eltávolították a nekrotizálódott bőr- és izomszöveteket és az ép testfelületekről új bőrt ültettek át ezen szövetek helyére – ők is mindent megtettek, hogy mentsék ami még menthető. Karácsonyra a műtétek befejeződtek, és elkezdődhetett a sebek gyógyulása.

A "végeredmény" sokkoló volt: Gyuri bal kezét nem lehetett megmenteni, karját könyök fölött kellett amputálni, és a felkarjáról a válláig el kellett távolítani a bőrt és több izmot is. A jobb kezét a kézközépcsontoknál amputálták, és itt is el kellett távolítani a kart fedő bőr nagy részét egészen a vállig. Mindkét lábát a lábközépcsontok magasságában amputálták és a sarkakról, talpakról is nagy területeket távolítottak el. A hátán és a mellkasán ugyancsak kiterjedt területeken kellett eltávolítani a bőrt, és az orrán is jelentkezett szövetelhalás. A sebek nagy része mostanra begyógyult, és lassan erősödik, vastagodik az átültetett bőr is. Az elvesztett végtagok pótlását csak a teljes gyógyulás után lehet megkezdeni. December vége óta Gyuri otthon lábadozik és készül a rehabilitációra. A bal kar pótlását egy bionikus protézissel tervezik.

A fiú a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Mérnök Informatikus szakára jár, ezért fontos, hogy bár egyelőre korlátozott mértékben, de tudja használni a komputerét. Tanulmányait minél hamarabb szeretné folytatni, mint egyéni tanterves hallgató. Ez a műkar ebben is nagy segítséget jelentene neki, gyorsabban hatékonyabban tudná használni a számítógépét, és persze a mindennapokat is jelentősen megkönnyítené ez a modern eszköz.

Februárban és májusban a TV2 riportot készített Gyurival, amit a Napló című műsorban be is mutattak. Sokan innen szereztek tudomást róla, mi is történt vele. A riportokban többek közt az említett bionikus műkar is látható. A riportok teljes terjedelmükben megtekinthetők a YouTube közösségi portálon, amelyek az interneten az alábbi linkeken keresztül érhetőek el.

http://www.youtube.com/watch?v=vtOwuUg8l-0

http://tv2.hu/naplo/video/vissza-a-jovobe-a-sci-fi-valosagga-valt

Segítsünk, hogy Gyuri álma valóra válhasson!

A támogatásokat a 10918001-00000059-77410001 UniCredit Bank számlaszámra, vagy a Minden Baleseti Sérült Gyermekért Alapítvány számlaszámára kérjük küldeni, melynek adatai a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen megszerezhetők. A támogatásokat Gyuri nevében előre is nagyon köszönjük!

Balczó Kornélia (Budakeszi Hírmondóban jelent meg...)

Elérhetőségeink


Telefon:  +3620 777-9000
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

WindFinder